Világméretű probléma a nyugdíjkérdés

2017.09.20.

Világméretű probléma a nyugdíjkérdés

A legfrissebb elemzések szerint még a világ legfejlettebb országaiban is probléma lesz hamarosan az, hogy tudják-e biztosítani a jelenlegi nyugdíj színvonalat.

Európában és Észak Amerikában a társadalom 20-25 százaléka 60 év fölötti, ez 1961-ben csak 12 százalék volt. Becslések szerint 30 év múlva a nyugati társadalom 30-40 százaléka lesz nyugdíjas, ami hatalmas problémát okozhat még az olyan fejlett országoknak is, mint az USA vagy Nagy-Britannia.  A folyamat már elkezdődött, hiszen ezek az országok a Világgazdasági Fórum állítása szerint már jelenleg is úsznak az adósságban a nyugdíjkifizetések miatt. Ezek az országok összesen 67 ezer milliárd dollárnyi adóságot halmoztak fel, amely ha nem történik valamilyen változás, 30 év múlva 428 ezer milliárd dollárra nőhet.

Ennek egyik fő oka a születettek várható élettartamának gyorsuló növekedése, hiszen míg az 1947-ben születettek várható élettartama 85 év volt, addig a 2007-ben születettek esetében ez átlagosan 103 év. Köszönhető ez az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődésének, valamint a jobb életkörülményeknek.

Magyarországon jelenleg az aktív népesség 30 százaléka takarít meg nyugdíjas éveire, amelyhez az állam is hozzájárul személyi jövedelemadó kedvzeménnyel, amellyel évente akár 150 ezer forint jóváírás is elérhető. Kezdjen el most gyűjteni nyugdíjas éveire, munkatársaink segítenek Önnek, kérjen személyes tanácsadást.

vissza