Veszélyben van nyugdíja?

2017.04.07.

Veszélyben van nyugdíja?

Manapság gyakori beszédtéma a nyugdíj kérdése, hogy lesz-e nyugdíjunk, és ha igen, akkor milyen összegű nyugellátásra számíthatunk idős korunkra. Ahhoz, hogy erre a kérdésre érdemben válaszolhassunk, meg kell vizsgálnunk azokat a tényezőket, amelyek a nyugdíjat alakítják, melyek azok a tendenciák, amelyek hatnak rá.

Milyen tényezők alakítják a nyugdíjat?

Az állami nyugdíj mértékét elsősorban a befizetett nyugdíjjárulékok összege szabályozza, hiszen csak annyi öregségi ellátást lehet kiosztani, amennyit befizettek. Sok család azonban jóval kevesebb nyugdíjjárulékot fizet be, mint amennyit ténylegesen keres, köszönhetően az adózatlan bevételeknek. A problémához hozzájárul még az egyre kevesebb gyermekszületés, és a növekvő átlagéletkor is, ezáltal csökken a majdani aktív dolgozók száma és hosszabb idejű nyugellátás lesz szükséges.

Nyugdíj korhatár 2030-ban!

A 2030-as év minden szempontból vízválasztó lesz az időskori ellátás kérdésében. Több szakmai konferencia egybehangzóan arra jutott, hogy jelenlegi nyugdíjrendszerünk körülbelül 2030-ig lesz életképes. Számos elmélet és terv is van, hogyan lehetne átalakítani a rendszert, de egyelőre egyiket sem fogadták el. Egy azonban biztos, a jelenlegi 65 éves nyugdíj korhatár 2030-ra valószínűleg eléri a 70 évet.

A nyugdíj és a fiatalok elvándorlása!

Az aktív munkaerő külföldre vándorlása napi szinten előkerülő téma a médiában. Valóban komoly problémáról van szó, hiszen már több mint egy millió fiatal ment el külföldre dolgozni, akik ott fizetnek járulékot, így nem járulnak hozzá az itthoni nyugellátás megtermeléséhez.

Összegezve a nyugdíj valóban komoly téma, érdemes foglalkozni vele és gondolni a jövőre. Ha most elkezd saját nyugdíjára gyűjteni, akkor az állam támogatja a döntését 20% adó visszatérítéssel. Kockázat nélküli 20%!

Munkatársaink segítenek Önnek, kérjen személyes tanácsadást.

vissza