Több százezer magyar számíthat nagyon alacsony nyugdíjra

2017.05.29.

Több százezer magyar számíthat nagyon alacsony nyugdíjra

A legfrissebb kimutatások szerint a befizetett nyugdíjjárulék 2030-ra már csak kilenc havi nyugdíj kifizetésére lesz elegendő.

Jelenleg a nyugdíjrendszer még működőképes, viszont az alacsony járulékbefizetésnek, a fekete- és külföldi munkának, valamint az átlag életkor növekedésének köszönhetően százezrek számíthatnak extrém alacsony nyugdíjra. Jelenleg közel egymillió magyar dolgozik minimálbérre bejelentve, ha pedig ez így marad ők mindössze 30-50 ezer Ft nyugdíjra számíthatnak, amelyből meg kellene élniük nyugdíjas éveikben.

Milyen lehetőségeink vannak?

A leginkább kézenfekvő megoldás a nyugdíj kérdésére az lenne, ha az időseket gyermekeik tartanák el, ám valljuk be, a mai felgyorsult világban erre sok esély nincs. A másik lehetőség, hogy bízunk a nyugdíjban, ám ez a nyugdíjkorhatár folylamatos emelkedésével csak egyre idősebb korban jár. A legjobb megoldás az, ha már ma gondolunk nyugdíjas éveinkre és előrelátóak vagyunk. Ha most kezdünk el saját nyugdíjunkra gyűjteni, úgy azt az állam 20 százalék adó visszatérítéssel segíti. 

Munkatársaink segítenek Önnek, kérjen személyes tanácsadást.

vissza