Minden harmadik ember elmulasztja igényelni az adójóváírást

2017.07.13.

Minden harmadik ember elmulasztja igényelni az adójóváírást

Az Union biztosító friss felmérése alapján 2016 év végéig összesen 194 ezer ember kötött államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közel felük pedig első alkalommal veheti igénybe az előző évi adóbefizetése után járó jóváírást.

A nyugdíjbiztosításra nyújtott állami támogatás 2014 elején került bevezetésre, amelynek keretében az állam az ügyfelek tárgyévi adóbefizetései után maximum évi 130 ezer forintot ír jóvá, amely azonban nem automatikusan történik, hiszen azt a személyijövedelemadó-bevallás keretében igényelni kell.

Ahhoz azonban, hogy jogosultak legyünk a 20 százalékos állami dotációra, meg kell felelnünk néhány követelménynek.

1. Bejelentett bérrel kell rendelkeznünk

Mivel a támogatás adóbefizetés után jár, így evidencia, hogy törvényesen szerzett jövedelemmel kell rendelkeznünk hozzá. A bejelentett bér után SZJA-t kell fizetnünk, amely bruttó bérünk 16 százaléka. Ebből a befizetett összegből lehet a támogatást visszaigényelni.

2. Nem lehetünk KATA-s vállalkozók

Mivel a Kisadózó vállalkozások tételes adójában nincs SZJA adónem, így értelem szerűen nincs is miből visszaigényelni a támogatást.

3. Megfelelő mértékű jövedelemmel kell rendelkeznünk

Ahhoz, hogy a maximális, 130 ezer forint értékű adójóváírást igénybe vehessük, megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznünk, hiszen a befizetett adónkból kapjuk a visszatérítést.

4. A legfontosabb az, hogy kössünk nyugdíjbiztosítást

Ha most elkezd saját nyugdíjára gyűjteni, munkatársaink örömmel segítenek Önnek, kérjen személyes tanácsadást!

vissza