Külföldön élő magyar honfitársainknak!

2017.05.08.

Külföldön élő magyar honfitársainknak!

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a külföldön dolgozó magyarok száma. A KSH óvatos 2016 első félévi becslése szerint 280 ezer magyar munkavállaló dolgozott külföldön 2015-ben, ám valószínűleg ez a szám sokkal magasabb, főleg a feketemunka miatt. De hogyan is érinti mindez a nyugdíj kérdését?

Gyakran elhangzik az a kijelentés, hogy a fiatalok egy része csupán kalandvágyból megy külföldre, amely részben igaz is. Ám az a külföldön eltöltött évek nem számítanak bele a Magyarországon folyósított nyugdíjba, így mivel nem lesz meg a bedolgozott évek száma, sokkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak. Ugyan ez igaz a feketemunkára is, hiszen a be nem jelentett munka után nem kerül nyugdíjjárulék levonásra.

Több külföldön dolgozó fiatal úgy gondolja, hogy jogosult lesz néhány éve munka után a külföldi nyugdíjra, amely igaz is. De gondoljunk csak bele, mekkora összeg lesz az, amit majd kapni fog? A dolgok alakulása azt mutatja, hogy több nyugat-európai ország máris lépéseket tesz saját állampolgárainak védelme érdekében a segélyturizmus megfékezésére, jó példa erre Ausztria.

Érdemes belegondolni a külföldi munkának abba az aspektusába is, hogy az ott munkát vállalók nagyrészt szakképzést nem, vagy csak alig igénylő munkákat végeznek. Ilyen a konyhai kisegítő, szállodai takarító stb. munka, amely komolyan igénybe veszi az ember fizikai teljesítményét. 50-60 évesen már nehéz lesz felvenni a versenyt a fiatal bevándorló munkaerővel.

Kezdj el addig félretenni, amíg van miből!

A német 2000 eurós nyugdíjjárulék elérhető akár itthon is, ha saját nyugdíj megtakarításod van. A nyugdíj megtakarításhoz ráadásul az állam 20% támogatást biztosít, a tőkét és a hozamot pedig garantálja.

Forintban vagy euróban gyűjtsek?

Forintban 7 százalékos hozam érhető el, szemben az euróban megtakarított összeg 4,5 százalékos hozamával. A forint megtakarításokhoz ráadásul az állam még 20% támogatást is ad.

Munkatársaink segítenek Önnek, kérjen személyes tanácsadást.

vissza