A nőket még inkább érinti a nyugdíjkérdés

2017.10.02.

A nőket még inkább érinti a nyugdíjkérdés

A magyar lakosság jelentős része úgy gondolkodik, hogy kizárólag az állam feladata a nyugdíjak biztosítása, pedig minden felmérés ennek az ellenkezőjét mutatja.

A magyar állam 2014 óta támogatja a magán nyugdíjpénztári megtakarítást és a tendencia azt mutatja, egyre többen élnek is adókedvezménnyel. Azonban vannak olyan társadalmi csoportok, akiket az átlagosnál súlyosabb mértékben érint a nyugdíjaskori elszegényedés. A nőket a legfrissebb tanulmányok szerint -a magasabb várható életkor és a nők 40 év fölötti munkavállalását segítő programok miatt- még inkább fenyegeti a nyugdíjkérdés.

Mint, ahogy arról már korábban is írtunk a jelenlegi nyugdíjrendszer néhány éven belül fenntarthatatlanná válik. Ennek számos oka van, az elvándorlástól kezdve a várható életkor drasztikus növekedéséig, de a legsúlyosabb ok a nyugdíjrendszer szerkezete, nevesen az, hogy a gazdaságilag aktívak tartják el a mindenkori nyugdíjasokat. A KSH adatai azt mutatják, hogy az idős, nyugdíjaskorú népesség aránya idén eléri a 28 százalékot, amely 2007-ben csak 23 százalék volt. Ennek az aránynak a növekedésével egyenes arányban nő meg az időskori elszegényedés kockázata.

Különösen érzékeny társadalmi csoportok

Vannak olyan társadalmi csoportok, akik az átlagosnál nagyobb mértékben vannak kitéve az alacsony nyugdíj kockázatának. A legtöbbször felhozott vállalkozók, háztartásbeliek és külföldön munkát vállalók mellett ebbe a körbe tartoznak a nők is, amelynek számos oka van. A nők átlagosan 7 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, amely Magyarországon tavaly elérte a 79 évet is a férfiak 72 évével szemben, valamint a férfiak és nők közötti bérkülönbség is hozzájárul ehhez a kockázathoz.

Fontos az öngondoskodás

Minden a nyugdíjkérdést övező kutatás egyértelműen azt mondja, hogy az állami nyugdíj rövid időn belül nem lesz elegendő a megfelelő színvonalú megélhetéshez. Fontos tehát, hogy minél hamarabb kezdjünk el gondoskodni időskori szükségleteinkről, amelyhez az állam adókedvezmény formájában akár évi 150.000 forinttal is hozzájárul. Kezdjen el most gyűjteni nyugdíjas éveire, munkatársaink segítenek Önnek, kérjen személyes tanácsadást.

vissza